MAŁE DZIECKO
 
RADY I PORADY
 
PRZEDSZKOLE
 
KĄCIK NAUCZYCIELSKI
 
     
PROBLEMY NASZYCH DZIECI

Forum > PROBLEMY NASZYCH DZIECI > danonki i morlinki-dawać dziecku czy nie?
rozpocznij nowy wątek   |  lista wątków  |   lista kategorii  

Autor: Ewa 18.02.2009 22:37  
danonki i morlinki-dawać dziecku czy nie?
Witam wszystkie mamy. Może mój problem wyda Wam się błahy ale ostatnio dużo złego słyszałam na temat danonków oraz parówek(już nawet nie tych zwykłych ale właśnie Morlinek). Że niby niezdrowe, a nawet rakotwórcze. A moja 3-letnia córcia wprost je uwielbia. Wiem, że najlepiej dawać dziecku mało przetworzone i ekologiczne jedzonko ale proza życia nie zawsze nam na to pozwala...Napiszcie czy dajecie swoim dzieciom.
wyślij odpowiedź


Autor: MONIKA 19.02.2009 10:30  
Odp:danonki i morlinki-dawać dziecku czy nie?
WITAM,MIAŁAM PODOBNY DYLEMAT,ALE TAK RACJONALNIE MYŚLĄC I PODCHODZĄC DO TEMATU JEDZENIA TO WSZYSTKO JEST SZKODLIWE;}JA PODAJE MAŁEMU DANONKI MAŁY JE UWIELBIA CHOĆ TRUSKAWKOWE MUSIAŁAM ODPUŚCIĆ BO CZĘSTO GO UCZULAŁY ZOSTAŁ BABAN I WANILIA.A CO DO PARÓWECZEK TO DOMISIOWI PODAJE TYLKO PARÓWECZKI CIELĘCE.OSTATNIO CHCIAŁAM PODAĆ MU PARÓWECZKI DROBIOWE ALE PO UGOTOWANIU JEDNEJ MAŁEJ PARÓWECZKI OTRZYMAŁAM MEGA PARÓWE,TAK NAPĘCZNIAŁA ŻE PĘKAŁA I CIĄGLE ROSŁA,OD RAZU WYRZYCIŁAM BO TAM MUSIELI NIEŻLE NAWALIĆ CHEMI,CO DO MORLINEK TO TEŻ PODCHODZE SCEPTYCZNIE BO SĄ ZAPAKOWANE WIĘC MAJĄ CHEMIE,PARÓWECZKI KTÓRYCH MY UŻYWAMY SĄ W NORMALNYM FLACZKU BEZ FOLII.I WIDAĆ JAK COŚ Z NIMI NIE TAK;}
wyślij odpowiedź

Autor: Agata 19.02.2009 21:50  
odp.danonki, morlinki...
Parówki mój synek uwielbia (roczna córcia chyba niestety też). Staramy się by jadł je max 1-2 razy w tygodniu, kupujemy przeważnie "berlinki" (nie jest to reklama, bo nie wiem co jest w nich, a mi nie bardzo smakują). Słyszałam, że "dziecięca" nazwa, czy opakowanie nie oznacza, że dane parówki są szczególnie przebadane pod kątem przydatności dla dzieci. :-( Co do danonków to nie preferujemy ich jakoś wyjątkowo. Zdarza się, że kupimy, ale staramy się dawac dzieciom jogurty i kefiry naturalne, różnych firm. Oj nie łatwo jest karmic te nasze pociechy, niełatwo...
wyślij odpowiedź

Autor: mama Aga 19.02.2009 22:16  
Odp:odp.danonki, morlinki...
a ja mam jedną zasadę : jak coś ma w sobie więcej E ... niż jednen składnik to nie biorę chociaż byłoby w promocji. To tak jakbyście miały kupić super płaszcz z napisem na metce : Made in China za 5000zł. Poraża mnie skład na opakowaniu Morlinek - które przeciez sa dla dzieci - a tam : E123,E726,E7363, e.., e.., e..., plus stos nazw których nie pojmuję i nie mogę przeczytać. Szok i nabijanie siana prawde mówiąc. Przeszłam na zwykły sklepik, zwykłe parówki cielęce z małej masarni ( bo taką niezbyt stać na wiele związków i barwników ). Co do jogurtów -stosuję podobną technikę jak w mięsię. Także czytam, zaczęłam brak jogurty bez konserwantów - nalezy je zjeść w ten sam dzień ale cóż to za rozkosz móc pójśc do sklepu CODZIENNIE miłe Pani, a nóż przypadkiem obok spożywczego będzie wyprzedaż prefum :):):) Pozdrawiam
wyślij odpowiedź

Autor: Marta 20.02.2009 09:20  
Jemy mszyce
A wiecie że tak popularna koszenila która znadjduje się w prawie każdym jogurcie i innych artykułach spożywczych to nic innego jak sproszkowana,ususzona mszyca żyjąca w Ameryce południowej.Koszenila to barwnik,zabarwia na różowo,te piękne jogurty,występuje też pod nazwą karmin.Jedyny plus,to że jest to barwnik naturalny.Więc smacznego.
wyślij odpowiedź

Autor: Baeta Gniewaszewska 24.02.2009 16:02  
danonki zabierają wapń
Jest mamą 2,5-letniej Milenki i nie daję jej żadnych danonków ani tym podobnych rzeczy. Powód: wszystkie produkty mleczne poddane obróbce termicznej tracą wszelkie witaminy i mikroelementy, stają się natomiast białą bezwartościową masą, do przetrawienia której nasz organizm potrzebuje wapnia, który pobiera z naszych zębów i kości.
wyślij odpowiedź

Autor: mama Ewa 25.02.2009 10:51  
Odp:danonki zabierają wapń
A ja myślałam, że danonki mają dostarczać wapń
wyślij odpowiedź

Autor: MONIKA 25.02.2009 20:28  
jedzenie
WITAM PONOWNIE.PISAŁAM JUŻ WCZEŚNIEJ NA TEMAT JEDZENIA ALE PRZYPOMNIAŁO MI SIĘ ŻE PRZED DANONKAMI MÓJ SYNEK JADŁ JOGURTY NESTLE SPECJALNIE DLA NIEMOWLĄT TAM SĄ RÓŻNE SMAKI ALE NAKJ BARDZIEJ SMAKOWAŁA MU MALINA I JAGODA,SAMA SMAKOWAŁAM JE I PRZYZNAJE ŻE SAMA W NICH ZASMAKOWAŁAM;}DANONKI PODAJE OD NIEDWANA PO PIERWSZYCH URODZINACH
wyślij odpowiedź

Autor: Elżbieta 12.03.2009 14:19  
"E" w żywności lub jego nazwa chemiczna
Wykaz NIEKTÓRYCH (najczęściej spotykanych E)


BARWNIKI:
E 100 – nieszkodliwy (kurkumina)
E 101 – nieszkodliwy (ryboflawina)
E 102 – NIEBEZPIECZNY (tartaksyna)
E 104 – PODEJRZANY (żółć benzopirydynowa)
E 110 – NIEBEZPIECZNY (żółć pomarańczowa S)
E 120 – NIEBEZPIECZNY (koszenilina, kwas karminowy)
E 122 – PODEJRZANY (azorubina, niedopuszczona w Polsce)
E 123 – BARDZO NIEBEZPIECZNY (barwnik amoniakalny, zabroniony we Francji i w większości krajów WE)
E 124 – NIEBEZPIECZNY (róż koszenilinowa)
E 127 – NIEBEZPIECZNY (erytrozyna, hamuje wzrost, zwiększa występowanie chorób tarczycy)
E 131 – RAKOTWÓRCZY (błękit patentowy)
E 132 – nieszkodliwy (indygotyna)
E 140 – nieszkodliwy (chlorofil)
E 141 – PODEJRZANY (związek chlorofilowy)
E 142 – RAKOTWÓRCZY (zieleń lisaminowa)
E 150 – PODEJRZANY (karmel)
E 151 – PODEJRZANY (czerń brylantowa B.N.)
E 153 – nieszkodliwy (węgiel drzewny)
E 160 – nieszkodliwy (karotenoidy)
E 161 – nieszkodliwy (ksantofil)
E 162 – nieszkodliwy (betanina)
E 163 – nieszkodliwy (antocyjan)
E 170 – nieszkodliwy (węglan wapnia)
E 171 – PODEJRZANY (dwutlenek tytanu; zabroniony w Polsce)
E 172 – PODEJRZANY (tlenki i wodorotlenki żelaza)
E 173 – PODEJRZANY (aluminium)
E 174 – nieszkodliwy (srebro)
E 175 – nieszkodliwy (złoto)
E 180 – PODEJRZANY (pigment rubinowy)

KONSERWANTY:
E 200 – nieszkodliwy (kwas sorbowy)
E 201 – nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sorbowego)
E 203 – nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego)
E 210 – RAKOTWÓRCZY (benzoesan)
E 211 – RAKOTWÓRCZY (benzoesan sodu)
E 212 – RAKOTWÓRCZY (benzoesan potasu)
E 213 – RAKOTWÓRCZY (benzoesan wapnia)
E 214 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan etylu)
E 215 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan estru etylowego)
E 216 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan propylu)
E 217 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan estru propylu)
E 218 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan metylu)
E 219 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan estru metylu)
E 220 – NISZCZY WITAMINĘ B12 (bezwodnik siarki)
E 221 – ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI JELIT (siarczyn sodu)
E 222 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI JELIT (dwusiarczyn sodu)
E 223 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI JELIT (meta -dwusiarczyn sodu)
E 224 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI JELIT (meta -dwusiarczyn potasu)
E 226 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI JELIT (siarczyn wapnia)
E 227 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI JELIT (dwusiarczyn wapnia)
E 230 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI SKÓRY (dwufenyl)
E 231 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI SKÓRY (ortofenylofenol)
E 232 – ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI SKÓRY (ortofenyl sodu)
E 233 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI SKÓRY (2,4-thiaxolyl)
E 236 – nieszkodliwy (kwas mrówkowy)
E 237 – nieszkodliwy (mrówczan sodu)
E 238 – nieszkodliwy (mrówczan wapnia)
E 239 – RAKOTWÓRCZY (heksamina)
E 249 – SZKODZI PRZY NADCIŚNIENIU (azotyn potasu)
E 250 - SZKODZI PRZY NADCIŚNIENIU (azotyn sodu)
E 251 - SZKODZI PRZY NADCIŚNIENIU (azotan sodu)
E 252 - SZKODZI PRZY NADCIŚNIENIU (azotan potasu)
E 260 – nieszkodliwy (kwas octowy)
E 261 – nieszkodliwy (octan potasu)
E 262 – nieszkodliwy (dwuoctan sodu)
E 263 – nieszkodliwy (octan wapnia)

ANTYUTLENIACZE, STABILIZATORY I INNE:
E 270 – nieszkodliwy (kwas mlekowy)
E 280 – nieszkodliwy (kwas propionowy)
E 281 – nieszkodliwy (sól sodowa kwasu propionowego)
E 282 – nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu propionowego)
E 283 – nieszkodliwy (sól potasowa kwasu propionowego)
E 300 – nieszkodliwy (witamina C)
E 301 – nieszkodliwy (sól sodowa kwasu askorbinowego)
E 302 – nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu askorbinowego)
E 304 – nieszkodliwy (kwas palmitynowy)
E 306 – nieszkodliwy (witamina E)
E 307 – nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)
E 308 – nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)
E 309 - nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)
E 310 – POWODUJE WYSYPKI (galusan propylowy)
E 311 - POWODUJE WYSYPKI (galusan octylowy)
E 312 - POWODUJE WYSYPKI (galusan dodecylowy)
E 320 – ZWIĘKSZA POZIOM CHOLESTEROLU, ZABRONIONY (BHA)
E 321 - ZWIĘKSZA POZIOM CHOLESTEROLU, ZABRONIONY (BHT)
E 322 – nieszkodliwy (lecytyna)
E 325 – nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego)
E 326 – nieszkodliwy (sól potasowa kwasu mlekowego)
E 327 - nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego)
E 330 – RAKOTWÓRCZY (kwas cytrynowy)
E 331 – nieszkodliwy (sól sodowa kwasu cytrynowego)
E 332 – nieszkodliwy (sól potasowa kwasu cytrynowego)
E 333 – nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu cytrynowego)
E 334 – nieszkodliwy (kwas winowy)
E 335 – nieszkodliwy (sól sodowa kwasu winowego)
E 336 – nieszkodliwy (sól potasowa kwasu winowego)
E 337 – nieszkodliwy (sól sodowa i potasowa kwasu winowego)
E 338 – ZAKŁÓCA TRAWIENIE (kwas ortofosforowy)
E 339 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (sól sodowa kwasu ortofosforowego)
E 340 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (sól potasowa kwasu ortofosforowego)
E 341 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)

EMULGATORY (ZMIĘKCZACZE):
E 400 – nieszkodliwy (kwas alginowy)
E 401 – nieszkodliwy (alginian sodowy)
E 402 – nieszkodliwy (alginian potasowy)
E 403 – nieszkodliwy (alginian amonowy)
E 404 - nieszkodliwy (alginian wapniowy)
E 405 - nieszkodliwy (alginian propylenowo-glikolowy)
E 407 – ZAKŁÓCA TRAWIENIE (karagenan)
E 450 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (fosforany)
E 461 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (metyloceluloza)
E 462 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (związki celulozy)
E 463 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (związki celulozy)
E 465 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (związki celulozy)
E 466 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (związki celulozy)


Nie kupuj produktów oznaczonych:
KONSERWOWANE BENZOESANEM
KONSERWOWANE BENZOESANEM SODU
SZTUCZNIE KONSERWOWANE

Benzoesan jest rakotwórczy.

Nie kupuj produktów oznaczonych:
SZTUCZNIE BARWIONE
O PRZEDŁUŻONEJ TRWAŁOŚCI
SZTUCZNE SUBSTANCJE ZAPACHOWE

Zawsze, gdy jest to tylko możliwe, korzystaj z produktów świeżych, nie konserwowanych.


wyślij odpowiedź

Autor: Mama Natasi 12.03.2009 21:38  
danonki, parówki...
Lekarka mojego dziecka mówi: jeśc zróznicowanie, po troszku wszystkiego, mądrze... parówkom jednak mówi NIE, danonkom dla dzieci owszem TAK. A jak moja córa była mała mowila, ze "sloiczki" to napewno jedzonko 1 klasy (mozna lekko doprawic,,,)
wyślij odpowiedź

Autor: mama Ewa 31.03.2009 09:35  
Odp:"E" w żywności lub jego nazwa chemiczna
A ja mam pytanie- napisałaś, że kwas cytrynowy(E 330) jest rakotwórczy. To "dziadostwo" jest nawet w Ramie, nie mówiąc o gumach rozpuszczalnych i innych "słodyczach". I co wy na to?
wyślij odpowiedź

Autor: Elżbieta 31.03.2009 13:43  
Odp:Odp:"E" w żywności lub jego nazwa chemiczna
Niestety też zauważyłam, że to świństwo jest niemal we wszystkim. Zaczełam zwracać uwagę na to co kupuję jak się okazało, że córka jest uczulona na dodatki do żywności (barwniki, smaki). Gum, a zwłaszcza rozpuszczalnych juz nie daję. Tak w zasadzie poza biszkoptami (długo szukałam aż znalazłam takie zrobione tylko z mąki i jajek) i biszkoptem pieczonym w domu (bez dodatku proszku do pieczenia) oraz jednym rodzajem cukierków (jeszcze nie dałam ale znalazłam), córcia nie dostaje słodyczy. Jest wiele dodatków, które można zastosować aby żywność nie szkodziła, zwłaszcza dzieciom. Co do margaryny to jestem przeciwna aby jadło ją dziecko, ale to Twój wybór... Ja córce daję masło osełkowe sobika. Pozdrawiam
wyślij odpowiedź

Autor: mama Ewa 03.04.2009 14:41  
Odp:Odp:Odp:"E" w żywności lub jego nazwa chemiczna
A ja nadal będę dociekliwa... wspomniany wcześniej kwas cytrynowy jest niemal wszędzie:soczki typu "Kubuś play" też go zawierają:( Dzieciom daję oczywiście masło nie margarynę ale tak z ciekawości spojrzałam na skład i chyba my też przerzucimy się z mężem na masełko. A syropy dla dzieci np.Bioaron zawierają benzoesan sodu...
wyślij odpowiedź

Autor: Elżbieta 05.04.2009 14:44  
Odp:Odp:Odp:Odp:"E" w żywności lub jego nazwa chemiczna
Niestety taką mamy rzeczywistość! Ja nie kupuję córce Kubusia (miała biegunki) tylko Bobofruty i soki Gerbera (jak wspomniałam jest uczulona na część dodatków do żywności, leków) lub najlepiej wodę mineralną. Jeśli mowa o lekach wspomagających odporność to podawałam dziecku Kidabion, ale on zawiera barwnik więc go odstawiłam. Czasami dodaję niewielką ilość cytryny, choć boję się, że może dostać pokrzywki (po barwnikach, niektórych wzmacniaczach smaku i niesterydowych lekach, typu nurofen) i zacznie się dusić. Staram się kupować tylko to co nie zawiera dodatków dla córki szkodliwych (podstawowe protukty, nie przetworzone-np. biały półtłusty ser a nie serki typu danio, jogurt naturalny a nie jogobelle, ketchupy bez konserwantów choć mają krótki termin przydatności, lub przygotowuję np. soki i ciasteczka sama.
wyślij odpowiedź

Autor: Mamma I 20.04.2009 01:41  
O Matko! ludzie, kwas cytrynowy nie jest rakotwórczy, co za bzdury tu wypisujecie
Jeśli byłby on rakatwórczy, wszystkie nasze komórki byłby przekształcone w komórki rakowe, ponieważ kwas cytrynowy jest obecny we wszystkich komórkach i jest on w pobliżu DNA (kodu genetycznego). Przeciwnie, kwas cytrynowy jest jednym z najbardziej bezpiecznych dodatków do żywnoci używanym w przemyśle żywnościowym. Zjedzenie 100 gram kwasu cytrynowego w pojedynczej dawce jest kompletnie bezpiecznie(chociaż nie smacznie).

Jeśli kwas cytrynowy ma jakiś związek z rakiem, to to że ma on właściwości anty -rakatwórcze.

Dlaczego niektórzy twirdzą że kwas cytrynowy ma właściwości rakatwórcze?

Cykl kwasu cytrynowego jest również znany jako cykl Krebsa, nazwany jest tak od imienia odkrywcy Dr. Krebsa w 1930 roku. Sołwo Krebs w języku niemieckim oznacza także rak. Jedna z grup naukowców błędnie zinterpretowała to twierdzenie w 1970 roku, a wyglądalo to następująco :

Cykl Krebsa = cykl- raka = cykl kwasu cytrynowego, stąd się wzięło, że kwas cytrynowy jest bardzo rakotwórczy! Zostało to umieszczone na liście oświadczeń przeznaczonych dla substacji dodatkowych do żywności i opublikowane przez (fałszywy) 'Szpital Paryski'. W rzeczywistości cytrynowy kwas ma nic wspólnego z rakiem."

wyślij odpowiedź

Autor: cytrynka 22.04.2009 16:25  
Odp:O Matko! ludzie, kwas cytrynowy nie jest rakotwórczy, co za bzdury tu wypisujecie
Dzięki za to odkrycie,bo naprawdę ogarnęła mnie psychoza przez ten kwas cytrynowy,a on jest prawie wszędzie.Teraz jestem spokojna.
wyślij odpowiedź

Autor: zatroskana 23.04.2009 08:50  
kwas cytrynowy, kwas askorbinowy
"Jak to właściwie jest z kwasem cytrynowym (E-330)? Jedni piszą, że jest rakotwórczy, inni że nie może być rakotwórczy, gdyż występuje naturalnie w organizmach żywych. Po głębokiej analizie stwierdzam, że i jedni i drudzy mają rację. Kwas cytrynowy występujący naturnalnie w organizmach żywych (w tym w owocach) nie ma prawa być rakotwórczy.
Niestety, ten dodawany do produktów żywnościowych nie jest otrzymywany z owoców, gdyż taka technologia jest bardzo droga i dlatego właśnie E-330 w większości żywności jest dla nas szkodliwy". Syntetyczny dodawany kwas cytrynowy (nazwa systematyczna - kwas 2-hydroksy-1,2,3-propanotrikarboksylowy) to związek organiczny,hydroksykwas trikarboksylowy o wzorze sumarycznym C6H8O7*H2O i półstrukturalnym HOOC-CH2-C(OH)(COOH)-CH2-COOH. Faktycznie spełnia ważną rolę w metabolizmie - jest ważnym produktem przejściowym w cyklu Krebsa (zwanym stąd cyklem kwasu cytrynowego)-tyle, że ten naturalny a nie syntetyczny. Naturalny, większych ilościach występuje w niektórych owocach, np. w cytrynach, w których stanowi nawet do 8% suchej masy (co odpowiada 0,65% masy świeżej cytryny).W przemyśle kwas cytrynowy jest otrzymywany głównie przez fermentację cukru za pomocą kultur - pleśni - kropidlaka Aspergillus niger(tą samą, która powoduje szereg chorób m.in. do powstawania nowotworów złośliwych). Więc jednak jest różnica między naturalna sybstancją a syntetyczną!

Inaczej sprawa ma się gdy mowa jest o Witamina C, która wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawania krwotoków, krwawień dziąseł, podnosi odporność na zakażenia, uszkodzenia oraz na choroby, szczególnie w okresach przeciążenia fizycznego, skraca czas trwania zakażenia itd. Bierze także udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych i ma wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.Witamina C (kwas askorbowy, kwas askorbinowy, 2,3-didehydro-L-treo-heksono-1,4-lakton, 3-keto-L-gulofuranolakton)to związek organiczny, pochodna glukozy o wzorze sumarycznym C6H8O6. W warunkach standardowych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy.
Zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 60 mg na dobę. Organizmy większości zwierząt i roślin wytwarzają ten związek. Wyjątkiem są organizmy ssaków naczelnych, w tym człowieka, świnki morskiej i niektórych gatunków nietoperzy, do których musi być ona dostarczona z zewnątrz.Witamina C, czyli kwas askorbinowy, czyli E 300, E 301 i E 302.
Pytanie, dlaczego nie mozna do produktów dodawać kwasu askorbinowego czy kwasu mlekowego zamiast kwasu sytrynowego?
wyślij odpowiedź

Autor: Biotechnolog 24.06.2010 14:23  
portal nauczycieli?
Nie ma rozróżnienia na naturalny lub syntetyczny kwas cytrynowy - w procesie oczyszczania tak czy inaczej otrzymywany jest ten sam związek. Jest on achiralny (zakres wiedzy z chemii szkoły średniej) w przeciwieństwie np. do kw.askorbinowego czyli wit.C, gdzie rozróżnia się formę aktywną i nie.
Kwas cytrynowy jest podstawą życia w cyklu oddychania komórkowego w tym Cyklu Krebsa.
Produkcja biotechnologiczna kwasu przez grzyby Aspergillus nie jest zagrożona skażeniem elementami grzyba, a na pewno nie zarodnikami, ponieważ grzyby są nastawione na produkcję a nie na życie i tworzenie zarodników.
http://www.biotechnologia.uni.opole.pl/biblioteka/docs/PRODUKCJA%20KWASU%20CYTRYNOWEGO%20versja%201.1.pdf
Przez to produkcja jest tania i jest to powszechnie wykorzystywany związek, być może kwas mlekowy ma zbyt słabe właściwości lub zmienia smak produktów.
wyślij odpowiedź

Autor: Agnieszka 09.11.2010 13:12  
Czy kwas cytrynowy (E330) jest rakotwórczy?
"Cytrynowy kwas nie jest rakatwórczy. Jeśli byłby on rakatwórczy, wszystkie nasze komórki byłby przekształcone w komórki rakowe, ponieważ kwas cytrynowy jest obecny we wszystkich komórkach i jest on w pobliżu DNA (kodu genetycznego). Przeciwnie, kwas cytrynowy jest jednym z najbardziej bezpiecznych dodatków do żywnoci używanym w przemyśle żywnościowym. Zjedzenie 100 gram kwasu cytrynowego w pojedynczej dawce jest kompletnie bezpiecznie(chociaż nie smacznie).

Jeśli kwas cytrynowy ma jakiś związek z rakiem, to to że ma on właściwości anty -rakatwórcze.

Dlaczego niektórzy twirdzą że kwas cytrynowy ma właściwości rakatwórcze?

Cykl kwasu cytrynowego jest również znany jako cykl Krebsa, nazwany jest tak od imienia odkrywcy Dr. Krebsa w 1930 roku. Sołwo Krebs w języku niemieckim oznacza także rak. Jedna z grup naukowców błędnie zinterpretowała to twierdzenie w 1970 roku, a wyglądalo to następująco :

Cykl Krebsa = cykl- raka = cykl kwasu cytrynowego, stąd się wzięło, że kwas cytrynowy jest bardzo rakotwórczy! Zostało to umieszczone na liście oświadczeń przeznaczonych dla substacji dodatkowych do żywności i opublikowane przez (fałszywy) 'Szpital Paryski'. W rzeczywistości cytrynowy kwas ma nic wspólnego z rakiem.

" znalazłam cos takiego na necie
wyślij odpowiedź

Autor: eWA mARANA 28.08.2011 20:51  
hM>
cO MAM ZROBIĆ MOJE DZIECKO JE CODZIENNIE PARÓWKI MORLINKI LUB BERLINKI.
wyślij odpowiedź

Autor: Roksana Retkanhi 28.08.2011 20:54  
Odp:Odp:danonki i morlinki-dawać dziecku czy nie?
Bardzo dobre i zdrowe. Bez chemikali.
wyślij odpowiedź

Autor: msms Era 28.08.2011 20:57  
Odp:Jemy mszyce
Nieprawda przestań piepzryć!
wyślij odpowiedź

Autor: K sdd 28.08.2011 20:59  
Actimel
Actimel jest zdrowy
wyślij odpowiedź

Autor: piotr nowak 29.05.2012 22:52  
Actimel
Czym jest ACTIMEL?

ACTIMEL dostarcza organizmowi bakterię zwaną L.CASEI.
Ta substancja jest wytwarzana w normalny sposób przez 98% organizmów, lecz kiedy dostarcza się jej dodatkowo przez dłuższy czas, organizm człowieka przestaje ją produkować i stopniowo "zapomina" o dostarczaniu tej bakterii samoistnie. Szczególnie jest to niebezpieczne dla osobników poniżej 14 roku życia.

... W rzeczywistości ACTIMEL pojawił się w sprzedaży jako lek dla tych niewielu ludzi, którzy nie wytwarzają bakterii L.CASEI. Niestety ilość ludzi z upośledzeniem produkcji tej bakterii jest niewielka, a produkcja tej ilości leku okazała się być nieopłacalna. Dlatego, aby uczynić produkcję leku opłacalną sprzedano jego patent firmom żywnościowym.
Departament Zdrowia USA zobowiązał ACTIMEL jako firmę produkującą do zaznaczenia w swoich reklamach, że produktu o nazwie "ACTIMEL" nie należy stosować przez dłuższy czas!!
Firma ta dopełniła tego obowiązku, ale w formie tak zakamuflowanej, że żaden z konsumentów nie zauważy tego ostrzeżenia.

Matka decydująca się na uzupełnienie diety żywnościowej swoich dzieci musi sobie zdawać sprawę, że wyrządza poważną krzywdę członkom rodziny w przyszłości ulegając reklamom emitowanym w mediach, aby powiększyć zyski nieuczciwych producentów.
wyślij odpowiedź

Autor: m 30.08.2013 18:35  
Paranoja
Witam ja niestety nie umiem podać żadnych naukowych wywodów na temat szkodliwości poszczególnych substancji używanych w przemyśle spożywczym mogę tylko podzielić się moimi metodami działania z żywnością dla mojego dziecka. Po pierwsze czytam etykiety niestety przez to zakupy które mogłabym zrobić w 10 minut zajmują godzinę ale cóż - takie czasy. Staram się unikać żywności która ma w składzie więcej niz powinna na przykład ser żółty ma się składać z mleka i podpuszczki a nie 4 rodzajów azotu i soi modyfikowanej. Po drugie unikam gotowych wędlin a parówek jak ognia bo to nawet często nie jest mięso. Po trzecie jeśli to możliwe wybieram produkty polskie i sezonowe wtedy są świeże i nie muszą być konserwowane. Jeśli chodzi o serki typu danonki to raz na jakiś czas pewnie nie zaszkodza ale na pewno nie codziennie. No i ostatnia sprawa nie wierzę w rekomendacje sprzedawane przez instytuty które nie badają produktów. Zdrowia życzę i wytrwalosci
wyślij odpowiedź


Dodaj swoją opinię
Tytuł:
Komentarz:
Imię, nazwisko:
Adres email:
 
  #####   #         #####    #####  
 #     #  #    #   #     #  #     # 
       #  #    #   #        #     # 
  #####   #    #   ######    #####  
       #  #######  #     #  #     # 
 #     #       #   #     #  #     # 
  #####        #    #####    #####  
Kod zabezp.:

     
 góra     powrót
© STEP   |   Design by 3xw.pl   |   Hosting Infocomp